Afgelopen vrijdag heeft de adviescommissie Gebiedsgerichte Aanpak stikstof Liefstinghsbroek (hierna: adviescommissie) haar eindadvies ( PDF-bestand, 1 MB) aangeboden aan de provincie Groningen. Voorzitter Rika Pot droeg het advies onder grote belangstelling over aan gedeputeerde Leo Wenneger van de provincie Groningen. De gedeputeerde sprak hierop zijn dank uit.
De aanbieding van het eindadvies vond plaats bij MoeNieks in Vlagtwedde. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de adviescommissie, meetpartners en gebiedspartners (LTO, Staatsbosbeheer, het waterschap, Natuurmonumenten, gemeenten en provincie), evenals geïnteresseerde omwonenden en persvertegenwoordigers.
Maatregelen stikstofbelasting en lokale waterhuishouding
Eind 2020 stelde de provincie de adviescommissie Liefstinghsbroek in om te adviseren over oplossingsrichtingen voor natuurherstel en -behoud en een toekomstbestendige landbouw in het Liefstinghsbroek. Daarna is onderzoek gedaan naar de waterhuishouding (natuuranalyse) en is een meetpilot (stikstofanalyse) uitgevoerd. Op basis van het onderzoek en de meetpilot adviseert de adviescommissie maatregelen om de stikstofbelasting op het Liefstinghsbroek te verlagen en de lokale waterhuishouding te verbeteren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om innovatie in het stalmanagement, extensivering van landbouwgronden die direct grenzen aan het Liefstinghsbroek en het tegengaan van verzuring door een grotere toestroom van basisch kwelwater.
Eindrapport meetpilot Maatwerk met Meetwerk
De gedeputeerde ontving ook het eindrapport van de meetpilot Maatwerk met Meetwerk ( PDF-bestand, 5 MB), waarop het eindadvies deels gebaseerd is. In de pilot Maatwerk met Meetwerk hebben onderzoekers gemeten hoeveel stikstof er is in de lucht rond het Liefstinghsbroek, waar die stikstof vandaan komt en waar het neerkomt. De resultaten van deze metingen wijzen de weg naar effectieve maatregelen om de invloed van stikstof op het Liefstinghsbroek te verminderen. Naast de verzamelde stikstofdata hebben weermetingen en activiteitenregistratie door agrariërs in het gebied de onderzoekers geholpen om een beter beeld te vormen van de stikstofsituatie in het gebied. In de onlangs gepubliceerde eindrapportage van de meetpilot zijn alle resultaten van de metingen van alle meetmethoden opgenomen.
Nieuwe fase
Met het uitbrengen van het eindadvies breekt een nieuwe fase aan: de uitvoering van de geadviseerde maatregelen. De adviescommissie wijst erop dat er de afgelopen jaren veel is uitgezocht, geanalyseerd en ontwikkeld. Nu is het tijd om de stap te zetten naar uitvoering van concrete, gebiedsgerichte maatregelen. Om daarmee de toekomst voor natuur én landbouw in en rondom het Liefstinghsbroek veilig te kunnen stellen.